PRIPOROČILA ZA PEKO KERAMIKE NA 3D-TISKANA KOVINSKA OGRODJA V ZOBNI PROTETIKI

 

Pri peki keramike na kovinska ogrodja, izdelana s tehnologijo SLM (3D-tisk), je potrebno počasnejše ohlajanje. Priporočila veljajo za konstrukcije izdelane iz materiala Remanium Star CL (Dentaurum). Priporočljiva temperatura, do katere je potrebno konstrukcijo počasi ohlajati, je 600°C. Pri masivnejših konstrukcijah, kot so totalni mostovi na implantatih, večje število členov in prevleke s predpripravo za delno protezo s kovinsko bazo, je priporočljivo dodatno znižati temperaturo, do katere je potrebno konstrukcijo počasi ohlajati.

Za boljšo vezavo keramike na ogrodje je priporočljiva uporaba bonderja.

Priporočila za posamezne keramike se nekoliko razlikujejo, spodaj sta podrobneje predstavljeni dve najpogosteje uporabljeni.

Ivoclarjeva keramika velja za izredno trpežno. Potrebno je počasno ohlajanje do 600°C, uporaba bonderja je priporočljiva.
Z vidika peke keramike Vitina keramika velja za bolj zahtevno. Priporočamo počasno ohalajanje vsaj do 600°C. Za masivnejše konstrukcije priporočamo, da se temperatura dodatno zniža. Izkušnje kažejo, da je uporaba bonderja zelo zaželjena. Priporočljiva je uporaba bonderja VITA NP BOND, ki uspešno uravnava različne koeficiente toplotne razteznosti keramike in kovine ter izboljša vezavo.

Običajno imajo peči za peko keramike že integrirane programe s počasnim ohlajanjem – o tem se pozanimajte pri prodajalcu peči. V kolikor vaša peč tega nima, je potrebno program peke nastaviti ročno.

V kolikor potrebujete še dodatne informacije, nas prosim pokličite in z veseljem vam bomo poskušali pomagati.